TERRAZZO

Son dönem mekan tasarımlarında sık sık karşımıza çıkan Terrazzo hakkında biraz bilgilenelim.

Terrazzo geçmişi 16. yüzyıla dayanan, geri dönüşüm ve değerlendirme çalışması olarak İtalya’da ortaya çıkmış bir zemin kaplama malzemesidir. İlk örnekleri İtalyan mermer ustalarının kalan parça mermerleri harç ile birleştirip kendi evlerinde kullanması ile ortaya çıkmıştır.

Teknolojinin gelişimi ile mermer parçalara cam, taş, çeşitli kabuklar ve plastik gibi yongalar eklenmiş, çimentonun yanında epoksi malzemesi kullanılarak daha fazla çeşit elde edilmiştir.

İlk başlarda dayanıklı bir zemin malzemesi olarak kullanılan terrazzo zamanla duvar kaplamadan tezgahlara, masa ve sehpalardan aksesuarlara kadar her alanda kullanılmaya başlanmıştır.

İlk başlarda dayanıklı bir zemin malzemesi olarak kullanılan terrazzo zamanla duvar kaplamadan tezgahlara, masa ve sehpalardan aksesuarlara kadar her alanda kullanılmaya başlanmıştır.

Aslında etrafınıza baktığınızda hemen hemen her mekanda terrazzoya rastlamanız mümkün.

NEDEN TERRAZZO?

Peki yüzyıllardır var olan bu malzemeyi tercih etme sebepleri nelerdir?

  • Dayanıklılık: Fiziksel ve kimyasal darbelere karşı dayanıklıdır.
  • Çevreye duyarlılık: temelde bir geri dönüşüm malzemesi sayılır ve dayanıklılığı sebebi ile sürdürülebilir bir yapısı vardır.
  • Temizlik kolaylığı ve hijyen
  • Tasarım: Neredeyse sınırsın renk ve desen seçeneği ile estetik bir tasarım elemanıdır.

TERRAZZONUN KULLANIM ALANLARI NELERDİR?

Her ne kadar ilk başlarda dayanıklı bir zemin kaplama malzemesi olarak kullanılsa da günümüzde terrazzonun birçok farklı kullanım alanı vardır.

-Mobilyalarda, sehpa-masa gibi günlük kullandığımız eşyalarda farklı malzeme kombinasyonları ile şık tasarımlar ortaya çıkmaktadır.

-Suya dayanıklılığı sebebi ile mutfak ve banyo tezgâhları, duvar ve zemin kaplaması olarak mekanlara modern bir hava katmaktadır.

-Terrazzo malzeme kullanılarak tasarlanmış aksesuar ve dekoratif öğeler ile küçük dokunuşlar yapılmaktadır.