EVİNİZİN TARZINI BELİRLEYİN

İÇ MİMARİ STİLLERİ

Yıllar içinde ortaya çıkmış birçok iç tasarım tarzı vardır. Bunlar içerisinde kendinize en yakın tarzı bulabilirsiniz. Bu akımlar ve stiller hakkında bilgi sahibi olmak işinizi kolaylaştırabilir.

Aslında iç tasarım stillerinin listesi oldukça uzundur. Fakat son yıllarda yaygın olan stillere bakarak evinizin tarzını belirleyebilir, yeni ev tasarımları için fikir alabilirsiniz. Gelin son yılların popüler mimari stilini inceleyelim.

Modern İç Mimari

19.yy sonlarına doğru 1800’lü yıllardaki aşırı şatafatlı ve yapay iç mekan tasarımlarına tepki olarak çıkmış bir akımdır. Mekânda sadelik, şıklık ve düzen ilkesi ön plandadır. Beton, çelik gibi endüstriyel öğeler ve büyük camlar bu tarzda öne çıkar. Tabi nerdeyse 1.5 asırlık bir mimari yaklaşımda zaman içinde dönemin trendlerine göre değişiklikler olmaktadır. Fakat ana tema her zaman şıklık, daha net ve temiz hatlar, sadelik ve işlevdir.

İskandinav İç Mimari

Modernizm akımına ait olan İskandinav tarzı için son yılların belki de en popüler tarzlarından biri diyebiliriz.20.yy. başlarında 5 İskandinav ülkesinde gelişerek oluşmuş bir yaklaşımdır.

İskandinav stili bir evdeki ana unsur havanın karanlık olması sebebiyle aydınlık mekanlar oluşturmaktır. Doğal unsurların, rahatlığın ve sadeliğin ön plana çıktığı bu akım aynı zamanda sofistike ve zarif mekanlar sunar. Açık renk ahşap zeminlerin ve daha işlevsel mobilyaların kullanıldığı, doğal ışıktan bolca faydalanılan, aydınlık ferah mekanlar ve renk seçimleri dikkati çeker.

Avangart İç Mimari

Avangart kelime anlamı olarak yenilikçi ve deneysel demektir. Şu an ise Luxury ismi ile anılmaktadır.

Moda ve iç mekân tasarımlarında sık sık karşımıza çıkan bu stil daha çok klasik olanı günümüze uyarlamak denebilir.

Avangart stil mekanlarda, daha lükse yakın renklere, altın rengi detaylara, oymalı ağır ve büyük mobilyalara ve parlak kumaş döşeme ve perdelere rastlarız. Avangart iç mimari için klasik ve modern tarzın birleşimi dersek yanlış olmaz.

Endüstriyel İç Mimari

Başlangıcı 1950’li yıllara dayanan, daha çok depo hangar boş fabrika gibi alanların yaşam ve stüdyo olarak kullanılması ile ortaya çıkmış bir akımdır.

Bu stilde kusurları kapamak yerine ortada bırakmak esastır. Sıvalı duvarlar, boyanmış ama saklanmamış tesisat boruları bol ahşap ve metal detaylara yer verilir.

Bohem İç Mimari

Bohem tarz 19.yy da Fransa’nın Paris şehrinde, çingene ve göçebe kültüründen esinlenerek ortaya çıkmış bir akımdır.

Daha renkli, bazen abartılı, rahat ve özgür bir yaklaşımda olan akım modadan dekorasyona birçok alanda kullanılmaya başlanmıştır.

Bohem tarzda tasarlanmış iç mekanlarda bolca renk ve desene rastlamak mümkün. Kimi zaman birbirine zıt renklere, karmaşık desenlere ve kabalık mobilyalara da sık sık rastlarız. Rahatlık ve konforun ön plana çıktığı bu akım diğer akımlara göre daha kalabalıktır.

Çağdaş İç Mimari

Çağdaş mimari stil olarak sık sık modern mimari ile karıştırılır. Fakat çağdaş mimari o dönemin modası ne ise o yönde şekillenir. Sürekli değişim içindedir, yılın rengi öne çıkan malzemeler ve tasarımlar çağdaş iç mimariye yön verebilir. Genel kural sade şık ve ferah mekanlar yaratmaktır.

Country Tarzı İç Mimari

Country tarzı İngiltere, Amerika ve Fransa’nın kırsal kesimlerinde ortaya çıkan bir mimari stildir. Country stilde ahşap, doğa ile özdeşleşmiş desenler, keten kumaşlar ön plana çıkar. Beyaz duvar ve tavanları koyu renk parke zeminler tamamlar. Geniş koltuklar, rahat mobilyalar ve daha yumuşak renkler kullanılır, açık mavi, uçuk pembe ve toprak tonları gibi.

Klasik İç Mimari

İhtişamlı, gösterişli ve şık detayların ağırlıklı olduğu iç tasarım şeklidir. Oymalı ahşaplar, işlemeli tavan süsleri ve koyu kadife kumaşlar ön plandadır. Parlak ışıl ışıl aydınlatmalar abartılı aksesuarlar çokça karşımıza çıkar.

Minimalist İç Mimari

Minimalist tasarım işlevselliğin ön planda olduğu yeterli mobilya yeterli aydınlatma ve aksesuar kullanılan mekanların ön plana çıktığı tasarım şeklidir. Temiz bitişli renk de dahil fazla hiçbir unsur görülmez.

Art Deco İç Mimari

1920’li yılların başında ortaya çıkan bu akım şıklığın ve zarafetin ön planda olduğu mekanlar sunar.

Renkleri ve desenlerin daha cesur kullanıldığı duvarlar , parlak metallerin ön plana çıktığı aydınlatmalar, lüks görünümlü parlak kumaşlar ile döşenmiş büyük mobilyalar sıkça kullanılır.